uitgebreid ontbijt - interview met Kris de Stoop
receptie 150 jaar Davidsfonds Nationaal, 70 jaar Davidsfonds in de Klinge
Chris De Stoop (Sint-Gillis-Waas, 1958) is een Vlaams auteur en journalist bij het weekblad Knack.
In zijn eerste boek, Ze zijn zo lief meneer (1992), beschreef hij als eerste de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in België en onder meer leidde tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie en het aannemen van nieuwe wetgeving. Hij mocht hierover ook spreken tijdens de begrafenisdienst van koning Boudewijn in 1993 en de BBC maakte er een documentaire over. In 2004 ontving De Stoop voor Zij kwamen uit het Oosten, het vervolg op zijn eerste boek, de Gouden Uil Publieksprijs.
Hij was ook in 2008 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs met Het complot van België.
De Stoop is opgegroeid in de polderstreek in het noorden van het Waasland en vestigde zich in 1999 in Doel. Zijn ervaringen bij de ontreddering en teloorgang van de dorpsgemeenschap in dit door havenuitbreidingen bedreigde polderdorp verwerkte hij in zijn boek De Bres (2000).
Voor zijn werk Dit is mijn hof uit 2015 ontving hij in 2016 de eerste Confituur Boekhandelsprijs[1] en de Zeeuwse Boekenprijs.
Zijn meest recente werken zijn "Het boek Daniel" (over de moord op zijn oom in Wallonië) en "Het hemelrijk" (over de covidperiode in een woonzorgcentrum).